← Naar het overzicht

EPC-congres: Complementaire therapie in palliatieve zorg

Odisee co-hogeschool, campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel

van 9u00 tot 15u00

110€ (70€ voor studenten)
deelnemers krijgen een attest van de studiedag

Inschrijven

Programma:


9u00 - 10u00: Onthaal en introductie
Wat is de meerwaarde van complementaire zorg voor jouw palliatieve patiënt?
docent: Dr. Jan Eerens, palliatief en integratief arts, AZ Zeno
10u00 - 12u00: keuze uit onderstaande workshops (max. 20 deelnemers per workshop)
12u00 - 13u00: broodjeslunch
13u00 - 15u00: keuze uit onderstaande workshops (max. 20 deelnemers per workshop)

Je kan dus 2 workshops kiezen (waarvan 1 in de voormiddag en 1 in de namiddag) uit de onderstaande 5:

  • acupunctuur
    Deze workshop biedt een combinatie van theorie en praktijk:
    - Wat is TCM (traditionele Chinese geneeswijzen), yin/yang, 5 elementen?
    - Wat kan TCM betekenen binnen de palliatieve zorg?
    - Toepassingen in de praktijk van enkele technieken op vlak van acupunctuur, qigong oefening, tuina/massagetechniek. 
    docent: Marleen Vandewalle is kinesitherapeute met bijscholing in manuele therapie, voetreflexologie, acupunctuur, qijong/taichi en is tevens bestuurslid van OTCG (Opleidingsinstituut traditionele Chinese geneeswijzen)
  • mindfulness in palliatieve zorg
    Je krijgt in deze workshop inzicht in de basisprincipes van Mindfulness en de mogelijke vertalingen naar een palliatieve zorgsetting. Hierbij gaan we zowel in op wat Mindfulness kan bieden voor jou als zorgverlener, voor de de patiënt en diens mantelzorgers.
    We vertrekken vanuit ervaringen van mantelzorgers, verpleegkundigen en patiënten. Je krijgt inzicht hoe Mindfulness een rol in beleving en coping in palliatieve setting kan spelen en je probeert doorheen de workshop enkele kleine haalbare oefeningen voor alledag uit.
    docente: Véronique Hendrickx is klinisch orthopedagoog, mantelzorger en docent in de opleiding Professionele Bachelor Orthopedagogie en in het postgraduaat Palliatieve Zorg van Karel de Grote Hogeschool.
  • aromatherapie
    In deze workshop komen de kenmerken, keuze, correct gebruik en toepassingen binnen palliatieve zorg van etherische oliën en hydrolaten aan bod.
    Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden en een massage ervaring (naar eigen wens handen of voeten of nek/schouders).
    docente: Kristel Dom kwam als palliatief verpleegkundige in contact met aromatherapie via een stage in de UK. Ze was werkzaam in 2 palliatieve eenheden, waar ze de aromatherapie verder kon uitbouwen. Momenteel is ze docente in het volwassenenonderwijs en verbonden aan de palliatieve eenheid van ZNA als interim verpleegkundige.
  • muziektherapie
    Muziek als therapeutisch medium binnen de palliatieve zorg.  Hoe kan je elkaar in zachtheid ontmoeten in een palliatieve situatie? Hoe kan je klank, muziek en ritme bewust inzetten om met pijn en angst om te gaan.
    In de workshop komen praktische ervaringsgerichte oefeningen aan bod..
    docente: Liesbeth Lemmens gebruikt als ergothapeute reeds 20 jaar muziek als therapeutisch medium bij chronisch zieken, comapatiënten en in palliatieve zorg.
  • hypnotherapie
    Het gebruik van klinische hypnose neemt zowel in medische als in psychotherapeutische setting wereldwijd toe. Binnen de palliatieve zorg wordt hypnose nuttig ingezet als hulpmiddel bij pijncontrole, als methode op zich of in combinatie met eventuele medicatie. Het gebruik van imaginatie, visualisatie helpt de patiënt om pijn te beheersen en op een creatieve manier om te gaan met pijn.
    Binnen het creëren van een virtuele realiteit in hypnose, werkt de patiënt aan 'unfinished issues' (zoals onopgeloste conflicten, storende gevoelens,....) om deze op een goede manier af te ronden. Hij kan ontdekken wat nodig is om de zorg voor anderen los te laten, wat hij nog wil meedelen aan mensen die men achterlaat.
    In de workshop maak je ook kennis met imaginatie methoden die binnen het hypnotische werk helpen om pijn op een creatieve, natuurlijke manier te beïnvloeden.
    docente: Dr. Nicole Ruysschaert is psychiater-psychotherapeute, hypnosedeskundige, opleider en supervisor hypnose en hypnotische communicatie. Zij is past-president van ESH en VHYP, bestuurslid van VHYP en ISH International Society of Hypnosis. Naast een langdurige ervaring in klinische praktijk, geeft ze opleidingen, workshops en supervisie over hypnose bij angst, pijn, stress, burnout, slaapproblemen, functionele klachten, psychotrauma. Zij is auteur van het boek “Klinische Hypnose” Exploratie en Integratie (SATAS uitg) en was mede-voorzitter van de werkgroep van de HGR over verantwoord gebruik van hypnose in de gezondheidszorg.

Het EPC-congres is een samenwerking tussen Odisee co-hogeschool, Erasmushogeschool Brussel en Forum Palliatieve Zorg.